Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Talrijke winterse buien vanaf de Noordzee door hoogtekou

14:47
7 december 2022

Hoogtekou oorzaak
Talrijke polaire buien vanaf de Noordzee

Actueel zijn er talrijke buien waar te nemen met uitwaaiende toppen langs de kustgebieden. Deze buien kunnen winters van karakter zijn. Actueel zijn er talrijke buien waar te nemen met uitwaaiende toppen langs de kustgebieden. Deze buien kunnen winters van karakter zijn.

Halverwege de week bereikt zogenaamde polaire lucht ons aandachtsgebied. Dit heeft verschillende uitwerkingen op het weer.

Vandaag hebben we reeds te maken met buien die steeds meer een winters karakter aannemen. Vooral tijdens het najaar en in de wintermaanden kan er tijdens deze buien korrelhagel, sneeuwregen of (natte) sneeuw vallen. Een klap onweer behoort dan tevens tot de mogelijkheden.

IJskoude lucht trekt over het warme zeewater

Eén van de oorzaken die ten grondslag ligt van dergelijke felle buien is het relatief warme zeewater. Dit is immers een gunstige voedingsbron voor convectie.

Een andere reden is een hoogtelaag boven Scandinavië die zich de komende dagen naar de Noordzee verplaatst. Daarbij komt er een flinke portie hoogtekou naar de Benelux afzetten. In de hogere luchtlagen rond 5,5 kilometer bedraagt de temperatuur vervolgens soms wel minder dan min 30 graden, in dit geval zelfs min 36.

Grote temperatuurverschillen

Wanneer deze ijskoude luchtsoort daaropvolgend afzakt naar de nog relatief warme Noordzee, ontstaat er een groot temperatuurverschil. Hierdoor geeft het warmere zeewater warmte af aan de luchtlaag er direct boven. Wanneer de omgeving kouder is dan deze pakketjes met warme lucht, stijgt de warmere luchtsoort op dieper de atmosfeer in.

Op een gegeven moment condenseert de waterdamp in de hogere luchtlaag naar kleine waterdruppeltjes. Als resultaat wordt het onstabiel en groeien stapelwolken uit tot buien. Als de lucht naar boven nog kouder wordt, gaan deze druppeltjes over in ijskristallen en kunnen ze uitgroeien tot sneeuwvlokken en hagelstenen. De neerslag zal dan vaak winters van karakter zijn.

Kustconvergentie speelt ook een rol

Mensen die in de kustgebieden wonen, zullen er ongetwijfeld mee te maken krijgen: het ene moment is het zonnig en het andere moment komt het plots met bakken uit de lucht. Een ander fenomeen waaraan (winterse) buien toegeschreven kunnen worden is de zogenaamde “kustconvergentie”. Dit treedt eveneens vaak in het najaar en het winterhalfjaar op.

De noorden- of noordwestenwind waait vaak onverhinderd door over het vlakke oppervlak van het zeewater. Zodra de wind echter de kust bereikt, worden zowel de windkracht als -richting verstoord door objecten zoals gebouwen en bomen. Als gevolg liggen de windsnelheden boven land veel lager dan over zee en hoopt de lucht zich langs de kust op, waardoor de lucht gedwongen is op te stijgen.

Bovendien, kan er boven land soms ook sprake zijn van een windsprong. Dit is doorgaans het geval wanneer een lagedrukgebied ons aandachtsgebied passeert en er langs zee enerzijds een noordwestenwind staat en anderzijds landinwaarts een zuidwestenwind. Er ontstaat een scheidingslijn op de sprong waar de winden samenkomen en convergentie vindt plaats. Zo kunnen stapelwolken opnieuw uitgroeien tot buien.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
dinsdag 18 februari 2025

Ardennen strenge vorst

Opnieuw steenkoude nacht
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

Veel regen en onweer

Zuid-Europa: turbulent weer houdt aan
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
vrijdag 2 mei 2025

Onweer op komst?

Mogelijk spannende zaterdag
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon