Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws

Weernieuws - het weer live volgen

17:17
9 juni 2023

Evacuaties bij de Mayon
Actiefste vulkanen Filipijnen rommelen

Op de Filipijnen zijn twee actieve vulkanen tegelijkertijd tot leven gekomen. Deskundigen waarschuwen voor een gevaarlijke uitbarsting bij één van de twee vulkanen.

De meest actieve vulkaan op de Filipijnen rommelt dreigend: rond de 2463 meter hoge Mayon moeten ongeveer 10.000 mensen in veiligheid worden gebracht, ver genoeg uit de gevarenzone. Het kwam daar namelijk al tot talloze steen- en puinlawines.

Eerder had de vuurberg, die bekend staat om zijn perfecte kegelvorm, pyroclastische stromen van hete lavastukken, as en vulkanische gassen geproduceerd. Dergelijke gloeiwolken van soms ruim 800 graden zijn zeer dodelijk en kunnen zich met honderden kilometers per uur verplaatsen. Er werd een alarmniveau 3 afgegeven voor Mayon. Dit betekent dat een gevaarlijke uitbarsting binnen enkele weken of zelfs dagen mogelijk is.

veiligheidDuizenden mensen worden vanuit omliggende dorpen in veiligheid gebracht. - © dpa

De op één na actiefste vulkaan van het eiland, de Taal, borrelt ook weer. Vorige week rezen stoomwolken tot een hoogte van 3000 meter. De sterke gasuitstoot veroorzaakte een gevaarlijke situatie voor de inwoners van de verschillende dorpen. Inwoners van de provincie Batangas werden daarom aangespoord om zich te beschermen met maskers. De autoriteiten waarschuwden ook voor mogelijke zure regen, die de gewassen kan beschadigen.

Beide vulkanen liggen op het hoofdeiland Luzon, met Manilla als hoofdstad. Mayo is sinds 1616 ongeveer 50 keer uitgebarsten, terwijl Taal sinds 1572 tot ruim 30 grote uitbarstingen is gekomen. De Filipijnen liggen op de Pacifische Ring van Vuur, de meest geologisch actieve zone op aarde.

Weer & Radar redactie
Stuur ons uw foto's/video's
09:00
9 juni 2023

Eerste 30'ers van 2023
Warmer dan Madrid, Rome en Zagreb

DertigersDe TemperatuurRadar berekent vrijdagmiddag de eerste 30'ers van het jaar.

In delen van de Benelux wordt de 30 graden grens vandaag voor het eerst dit jaar overschreden. Bovendien is het hier warmer dan in het overgrote deel van Zuid-Europa. Zo blijft het in Spanje, Italië en Kroatië vrijwel overal een stuk koeler dan hier. Er valt daar bovendien geregeld veel regen en hier al weken niet. Blijft dat zo?

Na een aantal warme dagen krijgt de Benelux de komende dagen te maken met hoogzomerse temperaturen. Waar het de afgelopen tijd in het kustgebied vaak nog vrij koel was en ook in het binnenland aangenaam warm, is het tot en met maandag vaak ruim 25 graden in de Hoge Venen tot vaak ruim 30 graden in het binnenland. Regionaal komt het tot een hittegolf. Dat terwijl het in landen rond de Middellandse Zee juist vrij koel en bijzonder wisselvallig is.

Omgekeerde weersituatie

ECMWFHet Europese weermodel berekent tot volgend weekend vrijwel geen neerslag in onze omgeving.

Dat het in Madrid, Rome en Zagreb vandaag en ook de komende dagen vaak koeler is dan hier, ligt aan de hardnekkige weerssituatie waar Europa momenteel mee te maken heeft. Terwijl men juist in deze plaatsen hoogzomerse temperaturen mag verwachten, was het daar de afgelopen tijd vaak veel koeler en vooral wisselvalliger dan in de Benelux. Zo vallen er bijna dagelijks talloze onweersbuien in het Middellandse Zeegebied.

HoogMet een stabiel hogedrukgebied ten noorden van de Benelux hebben lagedrukgebieden in Zuid-Europa al wekenlang vrij spel.

De reden voor deze 'omgekeerde' temperatuur- en neerslagverdeling is de ongebruikelijke positie van de hoge- en lagedrukgebieden in Europa. De weersituatie is als het ware omgedraaid met een hogedrukgebied veelal ten noorden van de Benelux en lagedrukgebieden rond het Middellandse Zeegebied.

Hogedrukgebied verplaatst

ZeebelgieOok aan zee is het de komende dagen behoorlijk warm.

Doordat het hogedrukgebied meer naar het noordoosten van de Benelux verplaatst, wordt het warmer in deze regio. De wind komt niet meer (gedeeltelijk) over de koude Noordzee en de lucht koelt dus niet meer af. Zowel zaterdag als zondag is het vrij zonnig en wordt het zo'n 25 graden in de Hoge Venen tot lokaal 32 graden in het binnenland. Ook de maandag verloopt vrij zonnig en met soortgelijke temperaturen. Het is de komende dagen dus vrij heet en aanhoudend droog.

Weer & Radar redactie
12:53
8 juni 2023

Onweer van boven
Machtig aambeeld over de Adriatische Zee

Maandagochtend bevond er zich een krachtige onweersbui boven de Adriatische Zee, die op dit satellietbeeld in een cirkelvorm te zien is. Maandagochtend bevond er zich een krachtige onweersbui boven de Adriatische Zee, die op dit satellietbeeld in een cirkelvorm te zien is. - © @ https://www.eumetsat.int/

Rondom de Middellandse Zee ontstaan er de laatste dagen herhaaldelijk stevige onweersbuien. Een bijzonder indrukwekkend exemplaar werd maandag door een satelliet vastgelegd.

Een enorm aambeeld van een onweerswolk langs de Adriatische kust van Kroatië gloeit cirkelvormig in de ochtendzon op een satellietbeeld. Links ervan is de schaduw te zien. In de buurt hebben er zich meer stapelwolken ontwikkeld tot onweersbuien boven Italië en het noordelijk Adriatische Zeegebied.

Ook de komende dagen blijft het onstabiel in het Middellandse Zeegebied en vormen er zich fikse onweersbuien. Ook de komende dagen blijft het onstabiel in het Middellandse Zeegebied en ontstaan er fikse onweersbuien.

Een onweerswolk, ook wel bekend als cumulonimbus, ontstaat wanneer er warme en vochtige lucht opstijgt en afkoelt. De stapelwolken groeien en worden vervolgens hoger en hoger. In principe stijgen ze, net als in heteluchtballonnen, vele kilometers hoog de atmosfeer in.

Wist je dat?

Het kan onder de min 60 graden zijn op de top van een krachtige onweerswolk.

Daar liggen de temperaturen echter ver onder het vriespunt, zodat de hele wolkentop bevriest. Op een hoogte van ongeveer 10 tot 15 kilometer – aan de bovengrens van de weeractieve lagen in de atmosfeer – hebben de opwaartse luchtstromen en de omgevingslucht dezelfde temperatuur.

De temperatuur in de typische ringvorm van de zware onweersbui bedroeg ruim onder de min 60 graden. De temperatuur in de typische ringvorm van de zware onweersbui bedroeg ruim onder de min 60 graden. De overshooting top bevindt zich in het midden van de koude ring.

In de zogenaamde troposfeer kan de opgestegen lucht vervolgens niet meer verder naar boven uitbreiden en daarom wijkt het naar alle kanten uit. Het typische “aambeeld” ontstaat nu en neemt idealiter een cirkelvorm aan, zoals te zien is op het satellietbeeld.

Ook de kleine hobbels op de reusachtige platte bovenkant van de onweerswolk zijn zichtbaar. Dit zijn zogeheten “overshooting tops”.

Zwaartekrachtgolven duiden op zware convectie

Deze komen tot stand wanneer het momentum van de torenhoge wolkenlucht een paar honderd meter voorbij de tropopauze schiet. Dit verwijst naar een zeer sterke stijgstroom tijdens de convectie. Meestal zakken de kleine toppen echter door de stabiele luchtlaag van de tropopauze snel terug naar beneden de weerlaag in, om vervolgens wederom omhoog te schieten.

Deze stabiele lucht in combinatie met het opwaartse momentum van een krachtige onweersbui zal vervolgens zwaartekrachtgolven (gravity waves) genereren in de wolk. Ze kunnen worden opgemerkt door de duidelijke rimpels in de machtige cumulonimbus.

Weer & Radar redactie
08:59
8 juni 2023

Lucht kleurt donkerrood
Enorme wolk giftige rook rond New York

New YorkNew York voor en na de komst van de dikke rookwolken. - © EarthCam

Een enorme wolk giftige rook heeft de lucht boven New York City, de miljoenenstad aan de oostkust van de VS, verduisterd. De luchtkwaliteit daalde naar recordlage waarden en het luchtverkeer werd stilgelegd.

Rook van talloze hevige bosbranden in Canada heeft delen van de oostkust van de VS bereikt en zorgde voor de slechtste luchtkwaliteit in decennia in de miljoenenstad New York City. De rookwolken van honderden bosbranden in het oosten van Canada trokken zuidwaarts en veroorzaakten een dichte, mistige waas en een soms oranje of bijna rode lucht in onder andere New York City en omgeving.

De indrukwekkende onderstaande webcambeelden laten zien hoe de lucht binnen een paar uur donkerder werd. Er hing al snel een hevige brandlucht in de lucht die in de keel en ogen te voelen was en bij veel mensen hoofdpijn veroorzaakte. De bevolking van de stad werd gevraagd om indien mogelijk binnen te blijven, zware lichamelijke activiteiten zoveel mogelijk te vermijden en ramen te sluiten.

Alle buitenactiviteiten op scholen en kleuterscholen werden afgelast en veel andere buitenevenementen en theatervoorstellingen werden geannuleerd. Bij de stranden van de stad werd niet meer gezommen, dierentuinen en bibliotheken gingen eerder dicht. Ook het vliegverkeer is verstoord.

De uitgestrekte rookwolk is goed zichtbaar op satellietbeelden.

Rookwolk veroorzaakt door bosbranden

Al weken woeden er talloze bosbranden in het westen van Canada en nu ook in het noordoosten van het land. De branden zijn voor de brandweer niet of nauwelijks onder controle te houden doordat het er al tijden extreem heet en bijzonder droog is in het land. Met een wind uit noordelijke richtingen trekt de rookwolk over delen van de Verenigde Staten.

Weer & Radar redactie
06:16
8 juni 2023

Aardbeving in Roemenië
Trilling tot in Kroatië gevoeld

Arad

Een aardbeving heeft West-Roemenië dinsdagavond opgeschrikt. Verschillende gebouwen raakten beschadigd en twee steden zaten tijdelijk zonder stroom. De beving was in vele omliggende landen te voelen, zo ook in Kroatië.

Een aardbeving van gemiddelde kracht, magnitude 4.7, vond dinsdagavond plaats nabij de West-Roemeense stad Arad. Delen van Vladimirescu en Lipova zaten daarna tijdelijk zonder stroom. Dat gebeurde nadat verschillende transformatoren waren beschadigd.

Er was ook wat schade aan gebouwen in Arad. Her en der kwamen gevels los, viel pleisterwerk op de grond of kwam het tot flinke scheuren en barsten in de muren. Het lijkt er op dat het bij de aardbeving niet tot (dodelijke) slachtoffers is gekomen.

Ook het gebouw van het voormalige stadsziekenhuis liep schade op door de beving. Er kwamen daar zelfs delen van het plafond los. De aardbeving werd ook gevoeld in de buurlanden Hongarije en Servië. Zelfs in de noordoostelijke delen van Kroatië en Bosnië en Herzegovina kon de trilling worden waargenomen.

Weer & Radar redactie