Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws

Weernieuws - het weer live volgen

16:21
1 februari 2023

Groen tegen zomerhitte
Bomen in de stad verlagen sterfgevallen

Uit nieuw Europees onderzoek blijkt dat het verhogen van de stedelijke boombedekking tot 30% de temperatuur tot 1,3 graden kan verlagen in stedelijk gebied.

Het planten van meer bomen zou ervoor kunnen zorgen dat er minder mensen sterven door steeds hogere zomertemperaturen in steden, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in The Lancet.

Zorgen voor een groter oppervlak aan bomen in steden kan de temperatuur in steden tot 1,3 graden verlagen, wat het aantal sterfgevallen als gevolg van hitte tot meer dan 1/3 zou kunnen verlagen, volgens een modelberekening uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers.

Volgens de auteurs wordt dit steeds urgenter aangezien Europa meer extreme temperaturen kan verwachten als gevolg van klimaatverandering. Hitte-gerelateerde ziekten en sterfgevallen zullen de komende jaren naar verwachting een steeds grotere last vormen voor de gezondheidszorg.

De steden die het meest zullen profiteren van de toename van het aantal bomen, bevinden zich in Zuid- en Oost-Europa, waar de zomertemperaturen het hoogst zijn en het aantal bomen meestal lager. In Cluj-Napoca in Roemenië – dat in 2015 het hoogste aantal vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van hitte had – is de boombedekking slechts 7%. In Lissabon, Portugal is het slechts 3,6% en in Barcelona 8,4%. Dat is vergelijkbaar met 15,5% in Londen en 34% in Oslo.

Weer & Radar redactie
Stuur ons uw foto's/video's
11:29
1 februari 2023

Weerrecords verbroken
Januari zeer somber en zacht

 De zon liet zich de afgelopen maand maar heel weinig zien en het was vaak wisselvallig.

De maand januari is somber en zeer nat verlopen. Bovendien was het zacht en zijn er weerrecords gesneuveld.

De maand januari werd gekenmerkt door wisselvallig en soms onstuimig weer. Meerdere storingen wisten België te bereiken, die zorgden voor grote neerslaghoeveelheden en veel wind. Later in de maand zorgde een hogedrukgebied voor rustiger en stabieler weer.

Recordwarme start

In Ukkel begon deze eerste maand van het jaar met een temperatuurrecord. Op 1 januari registreerden we voor het eerst sinds het begin van de metingen een maximumtemperatuur van minstens 15 graden. Een nieuw maandrecord werd gehaald van 15,2 graden.

 De kaart met de temperatuurafwijking laat zien dat het in het overgrote deel van Europa warmer was dan gemiddeld. Alleen in delen van Spanje was het kouder in de maand januari.

Deze hoge temperaturen hielden de hele eerste helft van de maand aan. Halverwege de maand werd het tijdelijk weer een heel stuk kouder.

De gemiddelde temperatuur voor de maand januari bedroeg uiteindelijk 5,2 graden in Ukkel, terwijl het langjarig gemiddelde staat op 3,7 graden.

Zeer nat en weinig zonuren

De zon liet zich de afgelopen maand maar heel weinig zien. Uiteindelijk bedroeg de zonneschijnduur de afgelopen maand slechts 32 uur en 34 minuten in Ukkel tegen gemiddeld rond de 59 uur. Dit was te danken aan het wisselvallige weer, maar ook tijdens de hogedruksituatie later in de maand. Door overheersende laaghangende bewolking kreeg de zon vaak weinig kans.

 De kaart met de neerslagafwijking laat zien dat het in de Benelux veel natter was dan gemiddeld. In het centrale deel van Europa was het juist droger dan gemiddeld in de maand januari.

Ook was het afgelopen maand zeer nat. In Ukkel viel in totaal 91,1 millimeter aan neerslag. In de rest van het land viel er ook neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Vooral op 20 januari viel er lokaal veel sneeuw in de provincies Luik en Limburg.

Een Polar Low en regionaal sneeuw

Ook waren er in de maand januari nog een aantal interessante weergebeurtenissen. Halverwege de maand maakte de zuidwestenwind plaats voor een meer noordwestelijke windrichting. Rond 18 januari trok een 'Polar Low' vlak langs de Benelux. In de Hoge Venen bleef er langdurig een sneeuwdek liggen. De dagen erna kwam het ook meerdere keren tot gladheid veroorzaakt door ijzel en werd een aantal keer een weerwaarschuwing uitgegeven.

Weer & Radar redactie
08:40
1 februari 2023

Spectaculair kleurenspel
Iriserende wolken boven Lapland

Fascinerende wolken zijn de afgelopen dagen in Noord-Scandinavië waargenomen. Zogenaamde parelmoerwolken zijn zeldzaam en ontstaan ​​alleen onder specifieke omstandigheden.

In Noorwegen en Finland zijn de afgelopen dagen prachtige beelden gemaakt van iriserende wolken in regenboogkleuren. Officieel bekend als "polar stratospheric clouds" (PSC), vormen deze wolken zich boven de poolgebieden op een hoogte van 20 tot 30 kilometer.

Deze parelmoerwolken, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn soms voor zonsopgang of net na zonsondergang te zien en verschijnen pas als de stratosfeer bijzonder koud is.

Ze komen voor bij temperaturen van min 78 graden en lager. Dergelijke voorwaarden bestaan ​​alleen met de zogenaamde polaire vortex, een winters lagedrukgebied in de stratosfeer boven de polen.

PSC bestaat meestal uit kleine druppeltjes zwavelzuur en salpeterzuurverbindingen. Afhankelijk van de temperatuur worden ze omgeven door een flinterdun laagje koud water. Door de breking van het zonlicht zijn dan talloze kleuren zichtbaar.

Meer spectaculaire foto's parelmoerwolken zijn te zien in onderstaande galerij:

   Beugung und Interferenz von Sonnenlicht lässt die Polaren Stratosphärenwolken mitunter in allen Regenbogenfarben schillern.Sonntag, 05.01.2020 Perlmuttwolken über Nordeuropa  In den Polargebieten können PSC recht dicht werden.   Ein schimmernder Perlenglanz ziert den Himmel über der Stadt Östersund in Mittelschweden. Ein romantischer Nachmittag an einem vereisten See: Anfang Januar geht die Sonne in Mittelschweden schon gegen 14:30 Uhr unter.
1/12
Begin februari 2020 verscheen er een spectaculair kleurenspel boven Noord-Europa. Deze regenboogkleurige wolken sierden de lucht boven Lapland. Dit worden ook wel Polar Stratospheric Clouds (PSC) genoemd. - © @ThomasKast1 via Twitter

PSC zijn echter niet alleen mooi, ze hebben ook een keerzijde. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze de ozonlaag aantasten. Binnen de stratosferische wolken komen geleidelijk chloormoleculen vrij uit chloorfluorkoolwaterstoffen en andere stoffen. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency kan een enkel chlooratoom in de stratosfeer meer dan 100.000 ozonmoleculen vernietigen.

Weer & Radar redactie
05:03
1 februari 2023

Het weer
Veel wind, bewolking en wat zon

Vandaag is het overwegend droog met zonnige perioden. In het oosten kan nog enkele bui vallen. De komende dagen verlopen wisselvalliger, maar gaat de invloed van hoge druk geleidelijk toenemen.

Vanochtend is het tijdelijk droog en zijn er brede opklaringen. De wind draait naar het westen en het kan soms stevig waaien. Boven land kunnen windsnelheden van ruim 60 kilometer per uur gehaald worden. In de oostelijke helft van België is het vaker bewolkt en valt af en toe nog een spat regen. In het westen is er meer ruimte voor de zon en de middagtemperaturen liggen de 6 en 9 graden.

De nacht verloopt grotendeels droog, maar kan in de noordelijke helft nog wat lichte regen vallen. De wind neemt geleidelijk ook in kracht af.

Donderdag wordt een regenachtige dag met veel bewolking. Het zijn geen intensieve buien, maar eerder motregen. De zon laat zich weinig zien, alleen de westelijke helft van het land kan tegen het eind van de middag nog een glimp van de zon verwachten. Er staat niet meer zoveel wind en de middagtemperatuur ligt rond de 8 graden.

Vrijdag trekt de regen het land uit en blijft het meest droog. De bewolking blijft overheersen, maar af en toe weet de zon door te breken. Het blijft vrij zacht met een maximumtemperatuur van 9 graden. In het weekend neemt de invloed van hoge druk verder toe vanaf de Atlantische Oceaan en volgt een weersverbetering. Het blijft grotendeels droog en er is meer ruimte voor de zon.

Weer & Radar redactie
18:15
31 januari 2023

Noodtoestand uitgeroepen
Meer regenval verwacht in Nieuw-Zeeland

 Hulpverleners en een man waden door het hoge water in Auckland, Nieuw-Zeeland, vrijdag 27 januari. De komende dagen wordt hier opnieuw zware regenval verwacht. - © dpa

De grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, werd de afgelopen dagen getroffen door extreem veel regen. Het slechte weer is nog niet voorbij, want er wordt nog meer regen verwacht.

Na de verwoestende overstromingen in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, moet het Noordereiland opnieuw rekening houden met zware regenval. In de regio Northland, die zich uitstrekt van Auckland tot het noordelijkste puntje van het land, is de noodtoestand uitgeroepen de komende zeven dagen.

 Op de WeerRadar zijn de komende dagen veel regenbuien te zien boven Nieuw-Zeeland.

Oorzaak van de grote neerslaghoeveelheden is een ‘Atmospheric River’ die over het Noordereiland stroomt. Deze luchtstromingen, die veel vocht bevatten, brengen doorgaans meerdere dagen zware regenval met zich mee.

Dinsdag regende het al behoorlijk in Northland. Wegen waren afgesloten en op sommige plaatsen viel de elektriciteit uit. Supermarkten kondigden aan dat ze eerder zouden sluiten om zich voor te bereiden op de storm. Het grootste gevaar is dat de grond al verzadigd is. Hevige neerslag leidt daardoor sneller tot overstromingen. Het is de natste januari ooit gemeten in deze regio.

Weer & Radar redactie