Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Sahara kleurt groen door extreem veel regen

14:58
10 september 2024

Droogste plek wordt groen
Sahara: Extreme regenval met effecten

De Saharawoestijn is één van de droogste plekken op aarde. Toch valt er deze maand extreem veel regen in het noorden van Afrika met als gevolg zware overstromingen. Copernicus heeft nu satellietbeelden uitgegeven waarop er nieuwe vegetatie zichtbaar is.

De toegenomen regen in de Sahara laat ook positieve sporen na: De bovenstaande afbeeldingen van september vorig jaar en dit jaar tonen de effecten van de extreme neerslag in de gortdroge woestijn met doorgaans slechts enkele oases. Er is een namelijk een opvallende groei van groene gebieden te zien boven de regio van Tanout in Niger.

Regen voor jaren

De Sahara staat bekend als één van de droogste locaties ter wereld, omdat er  jaarlijks “weinig tot geen” neerslag valt. Het is met een oppervlakte van 9,2 miljoen vierkante kilometer de grootste en heetste woestijn op aarde.

De regensommen tot en met eind september. Met name Mauritanië en Mali worden getroffen door overtstromingen, maar ook delen van Marokko, Algerije en Niger hebben te maken met hevige regenval.

Volgens een recente studie krijgt de Sahara vanaf de maand augustus tot en met september dit jaar echter te maken met ruim 500 procent zoveel regen dan normaal. Dergelijke gebeurtenissen komen zeer zelden voor, gemiddeld minder dan eens per tien jaar.

Afwijkend weerpatroon

De oorzaak van de toegenomen regenval is een abnormaal weerpatroon. De intertropische convergentiezone (ITCZ) ligt namelijk meer naar het noorden dan gebruikelijk is. Zo ontstaan tropische lagedrukgebieden ongewoon noordelijk.

De ITCZ is een tropische gordel met buien die ten zuiden van de Sahara rond de evenaar loopt. Hier ligt een gebied dat vanwege de regen dicht begroeid is met bossen.

De verschuiving van de ITCZ leidt intussen ook tot een minder actief Atlantisch orkaanseizoen. Als gevolg trekken tropische depressies op hogere breedtegraden over de koudere wateren van de Atlantische Oceaan. Dit zou kunnen verklaren waarom tropische stormen vaak uitblijven wanneer ze Afrika verlaten.

Als de ITCZ echter terugkeert naar de alledaagse positie, kan het zijn dat het aantal tropische depressies snel toeneemt en tevens de formatie van het aantal orkanen.

Zware overstromingen in de woestijnlees meer
Anita van Voorst
Meer over het onderwerp
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
zondag 16 maart 2025

Bescherm je tuin

Tot wanneer is er vorst mogelijk?
dinsdag 18 februari 2025

Ardennen strenge vorst

Opnieuw steenkoude nacht
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
zaterdag 3 mei 2025

Kijk en geniet

Jullie schitterende tulpenfoto's
woensdag 7 mei 2025

Veel regen en onweer

Zuid-Europa: turbulent weer houdt aan
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon