Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Fascinerende halo: Glinsterende ringen in de lucht

16:30
16 december 2023

Fascinerende halo's
Glinsterende ringen in de lucht

 De bedevaartskerk St. Coloman in de Duitse Alpen wordt omgeven door indrukwekkende lichtbogen. - © Bastian Werner

De bedevaartskerk St. Coloman staat aan de voet van de koninklijke kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau in de Duitse Alpen. Met zijn slanke toren, perfect geproportioneerde uienkoepel en fantastische locatie is het barokke gebouw een populaire wandelbestemming. Onlangs werd er hier een waanzinnige halo geobserveerd en vastgelegd. In dit artikel leggen we uit wat halo's precies zijn en hoe ze kunnen ontstaan.

Als je ijzige temperaturen en zonneschijn toevoegt aan de fantastische besneeuwde achtergrond, kun je het geluk hebben een spectaculair halo-fenomeen te zien. Het beeld hierboven van begin december laat zelfs verschillende halo's zien. Anders dan gewoonlijk ontstaan ze echter niet in cirruswolken, maar in een dunne laag ijsmist. Dit type halo wordt daarom ook wel een ijsmistfenomeen genoemd.

De twee heldere lichtvlekken links en rechts van de kleine ring van 22 graden zijn bijvoorbeeld prachtig herkenbaar en staan bekend als secundaire zonnen. De zogenaamde bovenste contactboog op de 22 graden ring is ook duidelijk zichtbaar.

Wat zijn halo’s?

Halo’s zijn gekleurde of witte lichtbogen in de lucht. Ze ontstaan door de breking en weerkaatsing van zonlicht op ijskristallen. Dit is vaak het geval wanneer er tussen een hoogte van 5 tot 13 kilometer sprake is van cirrusbewolking, maar kan dus ook aan de grond voorkomen bij ijsmist. Bij zeer lage temperaturen bestaat de mist dan niet meer uit waterdruppeltjes, maar uit de fijnste ijskristallen.

De verschillende vormen binnen de haloverschijnselen zijn net zo divers als de geometrische vormen van de kristallen. Zo kunnen de ijskristallen bestaan uit zeshoekige platen, cilinders of piramidevormige veelhoeken. Ook de stand van de zon speelt een cruciale rol.

Wist je dat?

Haloverschijnselen zijn niet alleen maar overdag waar te nemen, maar ook ’s nachts. Dan worden ze rond de maan gezien.

50 verschillende atmosferische fenomenen

De helderheid en de vorm van atmosferische fenomenen hangt af van de opstelling en oriëntatie van de ijskristallen die in de lucht aanwezig zijn. Er zijn momenteel ongeveer 50 verschillende soorten bekend. De meest voorkomende is de hierboven geobserveerde 22° halo. Deze vormt zich als een opvallende ring van licht in een straal van 22° rond de zon.

Hoe ontstaat vorst?lees meer
Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
donderdag 8 mei 2025

Wind remt warmtegevoel

Gevoelstemperaturen beduidend lager
vrijdag 9 mei 2025

Weekendweer

Veel zon, droog en warmer
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon