Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Weerweetje - Wat is kustconvergentie?

04:42
11 september 2024

Weerweetje
Wat is kustconvergentie?

Vrijwel elke herfst zien we dat het in de kustgebieden doorgaans veel meer regent dan in het binnenland. Ook in de komende dagen is dit weer het geval. De voornaamste reden voor dit verschil in de neerslagsommen is de zogenaamde kustconvergentie. In dit artikel leggen we uit wat kustconvergentie precies is.

Verschil in windsnelheid en windrichting

In de meteorologie betekent convergentie dat lucht vanuit verschillende richtingen samenstroomt. Bij kustconvergentie heeft dit te maken met de wrijving. Boven de relatief egale zee heeft de wind vrij spel. Zodra de wind aan land komt, treft het aanzienlijk meer obstakels aan, denk bijvoorbeeld aan duinen, bomen en huizen. Deze obstakels zorgen voor een grotere wrijvingsweerstand boven land, waardoor ze een afremmend effect op de wind hebben. Omdat de lucht hier afremt (en boven zee niet) ontstaat er als het ware een overschot aan lucht, die vervolgens naar boven wordt gedwongen.

Daarnaast buigt de wind boven land ook nog iets af. Een lagere windsnelheid betekent dat de wind krimpt (de windrichting verandert tegen de klok in). Ook dit zorgt voor een convergentie. Bij een zuidwestenwind boven zee betekent dit vaak dat de wind boven het landoppervlak een zuidzuidwestenwind wordt.

Waarom vooral tijdens de herfst?

De sterke regenval door kustconvergentie is een typisch fenomeen voor de herfstmaanden, maar waarom precies? Het afremmende effect boven het landoppervlak is altijd aanwezig, dus er is een tweede factor die belangrijk is voor het ontstaan van de (stevige) buien tijdens de herfst: de instabiliteit van de atmosfeer door het temperatuurverschil tussen de lucht en de Noordzee.

De koelere herfstlucht boven de Noordzee wordt opgewarmd door het nog relatief warme zeewater. De opgewarmde lucht wordt door de convergentie vervolgens gedwongen te stijgen, waardoor er wolkenvorming plaatsvindt. Door deze opwaartse bewegingen kunnen er stevige buien ontstaan die boven de kustgebieden kunnen uitregenen. De koele temperaturen boven het landoppervlak kunnen deze opwaartse bewegingen van de vochtige lucht vanaf zee versterken.

Tip: kustconvergentie op de WeerRadar

Volg de kustconvergentiebuien met de WeerRadar.

Door de eerdergenoemde wrijving kunnen deze buien moeilijk landinwaarts trekken, waardoor we in de kustgebieden grote neerslaghoeveelheden zien, terwijl het tegelijkertijd in het binnenland zelfs droog kan blijven.

De meest intensieve kustconvergentie komt voor wanneer de wind min of meer parallel aan de kust waait. De wolken verschijnen meestal als langgerekte, relatief smalle wolkenbanden die min of meer evenwijdig aan de kustlijn georiënteerd zijn.

Hoe kan de WindRadar jou helpen?Tips bij onstuimig herfstweer
Henri Swinkels
Meer over het onderwerp
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
zondag 16 maart 2025

Bescherm je tuin

Tot wanneer is er vorst mogelijk?
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 9 mei 2025

Tornado en hagel

Fikse onweersbuien in Roemenië
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
vrijdag 9 mei 2025

Weekendweer

Veel zon, droog en warmer
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon