Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Waarom zijn er muggen in de winter?

16:32
19 december 2023

Taaie tijdgenoten
Waarom zijn er muggen in de winter?

Het donkere, koude seizoen brengt misschien veel ongemakken met zich mee - maar het heeft één voordeel: vervelende muggen, die in de zomer slapeloze nachten veroorzaken met hun luidruchtige gezoem, bestaan niet in de winter. Of toch niet?

Muggen hebben verschillende winterslaapstrategieën ontwikkeld. De meeste soorten brengen de koude maanden door in het eistadium. De gewone huissteekmug daarentegen toont vrouwelijke kracht: terwijl de mannetjes sterven voordat het oncomfortabel wordt, komen de vrouwtjes meestal zonder problemen de winter door.

Dat is dan weer pech voor ons mensen - want het zijn alleen de vrouwelijke huismuggen die uit zijn op ons eiwitrijke bloed en ons teisteren met vervelende beten.

De winter door met "antivries"

Bevruchte vrouwtjes overwinteren op koele, beschutte plaatsen in kelders, grotten, holle bomen of schuren, waar ze in een soort verdoving gaan zodat ze in het vroege voorjaar hun eitjes kunnen leggen.

Wist je dat?

Om koude winters te overleven scheiden muggen overtollig vocht uit. In het overgebleven vocht wordt een suiker verwerkt die als antivriesmiddel werkt.

Soms komen muggen onze huizen en flats binnen op zoek naar beschutting, zelfs in het koude seizoen. Een muggenbeet in de winter is dus niet zo ongewoon als het lijkt wanneer de temperaturen zacht zijn.

Weersomstandigheden in de lente zijn cruciaal

Muggeneitjes die al zijn gelegd, worden tijdens koude winters niet beschadigd. Over het algemeen is niet de winter maar de lente bepalend voor de muggenpopulatie in het komende jaar: Als de lente warm en vochtig is, zijn de omstandigheden ideaal.

Storend maar nuttig: Alles over muggenlees meer
Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
maandag 3 februari 2025

Onrust in de Egeïsche Zee

Honderden bevingen bij Santorini
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

20 graden in het weekend

Later deze week weer warmer
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
zondag 4 mei 2025

Koude nachten op komst

Vorst aan de grond mogelijk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon