Startpagina / Weernieuws /

Veel zonnevlekken zichtbaar op actieve zon

06:16
11 augustus 2024

Actieve zon
Veel zonnevlekken zichtbaar

Er bevinden zich actueel enkele grote zonnevlekken en -spots op de zon. © SOHO/ESA/NASA.

Vaak zijn er maandenlang geen zonnevlekken te zien, maar op dit moment is dat anders en verschijnen er velen tegelijk. Hierachter schuilt een terugkerend fenomeen, dat deze keer bijzonder uitgesproken is.

Het aantal donkere zonnevlekken ligt momenteel hoger dan in de laatste twintig jaar. Dit komt doordat we ons actueel op het maximum bevinden van de relatief sterke zonnecyclus. Het aantal vlekken is afhankelijk van de zonneactiviteit, die binnen een cyclus van elf jaar verandert. Het is echter nu nog onmogelijk te voorspellen of we al aan het einde van de cyclus zijn of dat er nog een stijging zal plaatsvinden.

Temperatuurcontrasten oorzaak

De vlekken worden veroorzaakt door temperatuurverschillen aan het oppervlak van de zon. Onze grote ster is namelijk een gelaagde bal van gas. De energie wordt binnenin opgewekt en het hete gas stijgt. Zo wordt de energie van het oppervlak uitgestraald en vervolgens daalt de temperatuur van de materie plotseling. Aansluitend daalt het gas dan weer in koelere en een compactere vorm naar beneden. Dit proces wordt ook wel convectie genoemd.

Zonnevlek is "koeler"

Het kan echter gebeuren dat lokaal versterkte magnetische velden voorkomen dat het koelere gas zinkt. Dit betekent dat de koudere materie soms langer aan de oppervlakte blijft. Dienovereenkomstig zijn de plekken rond de 4.000 graden iets “kouder” dan de omgeving die waarden rond 6.000 graden kent. Deze plekken zijn vooralsnog heel erg heet, maar lijken daarentegen donkerder omdat de omgeving nog heter en helderder is.

Wist je dat?

Een verhoogde zonneactiviteit staat in verband met poollicht. Zonnevlekken kunnen leiden tot enorme uitbarstingen op de zon. Deze worden zonnevlammen genoemd en daarbij worden er geladen deeltjes de ruimte in geslingerd die de aarde kunnen bereiken.

Terwijl er vaak maanden geen zonnevlekken zijn, kunnen er tijdens de piekuren wel honderden zichtbaar voorkomen. Dit is het relatieve zonnevlekgetal. Het wordt berekend op basis van de som van individuele hotspots plus het aantal spotgroepen, die elk met een factor tien worden gewogen. De weging maakt het aantal hoger, maar eigenlijk zien we niet zoveel zonnevlekken. Bovendien bevinden sommige vlekken zich altijd aan de kant van de zon die van de aarde af is gericht.

In deze cyclus was het relatieve zonnevlekgetal, ook wel Wolf-getal, maximaal 160 tot 170: In de laatste cyclus was dit getal 130.

Wil je de zonnevlekken observeren?

Wil je de zonnevlekken observeren? Dan kan dat alleen met de juiste bescherming, zoals een gecertificeerde bril of telescoop met filters. Anders kan er ernstige schade aan de ogen optreden.

Anita van Voorst
Meer over het onderwerp
zaterdag 7 juni 2025

Rond de zomerzonnewende

De tijd van lichtende nachtwolken
zaterdag 21 juni 2025

Dagen worden weer korter

Astronomische zomer is begonnen
zondag 22 juni 2025

Tijdens hete zomerdagen

Hoeveel water moet je eigenlijk drinken?
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
maandag 30 juni 2025

46 graden in Andalusië

Nieuw junirecord voor Spanje
donderdag 3 juli 2025

Wel 38,3°C

Terugblik: hittegolf en zwaar onweer
woensdag 2 juli 2025

Van 35 naar 20 graden

Scherpe temperatuurdaling door koufront
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring