Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Val slaan tot steken: Effectieve tips tegen muggen

14:37
18 juli 2024

Van slaan tot steken
Effectieve tips tegen muggen

Muggen behoren tot de meest succesvolle soorten in de evolutionaire geschiedenis van onze planeet - en helaas ook tot de meest irritante. Zodra het buiten warm is, ergeren de herrieschoppers ons met hun luidruchtige gezoem tijdens gezellige barbecues, zwoele avonden in de tuin of de hele nacht door in de slaapkamer.

Maar waarom steken muggen eigenlijk? Wat trekt de dieren aan en hoe kun je jezelf beschermen tegen vervelende muggenbeten? Met onze tips tegen muggen kun je die vervelende bloedzuigers het leven zuur maken.

Best stoer: Het verhaal van muggen

Muggen bestaan ​​al meer dan 100 miljoen jaar. Al in de tijd van de dinosauriërs zochten ze hun slachtoffers op. In tegenstelling tot de prehistorische reuzen zijn de bloedzuigende wezentjes niet uitgestorven. Het geheim van hun succes ligt in hun aanpassingsvermogen en veerkracht.

Wist je dat?

De internationale handel en het sterk toenemende reisverkeer bevorderen de wereldwijde verspreiding van de verschillende muggensoorten enorm.

Klein en gemeen: Muggensoorten in de Benelux

Steekmuggen zijn de grootste familie van bloedzuigende muggen. Er zijn meer dan 40 verschillende soorten in Nederland. De bekendste en meest voorkomende is de gewone huismug. In de meeste gevallen zijn muggenbeten onaangenaam maar ongevaarlijk. Onder bepaalde omstandigheden kunnen muggen echter levensbedreigende ziekten overbrengen.

De beroemdste exotische muggensoorten die in de Benelux voorkomen maar nog niet hebben gevestigd, zijn onder meer:

  • Gelekoortsmug
  • Aziatische of Japanse bosmug
  • Tijgermug

De Aziatische tijgermug, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt en gemakkelijk te herkennen is aan zijn gestreepte "tijgerlook", is al vele jaren de focus van wetenschappelijk onderzoek omdat het een vector - dat wil zeggen een verspreider - is voor ongeveer 20 tropische ziekten. Deze omvatten de Chikungunya- en Zika-virussen.

Weetje

Het wordt meestal overgedragen via de speekselafscheiding van de mug, die bij het bijten in contact komt met menselijk bloed. Niet alleen een muggenbeet kan vervelende gevolgen hebben.

Eiwitten voor nakomelingen: Daarom steken muggen

Muggen voeden zich eigenlijk met planten. Met hun slurf zuigen ze het suikerrijke sap uit de bladeren en de nectar uit de bloemen. Daar zijn de muggenmannetjes tevreden mee.

De vrouwtjes hebben daarentegen eiwitten nodig om hun eieren te laten rijpen. Op dit punt wordt het voor ons mensen ongemakkelijk, omdat alleen de vrouwtjesmuggen ons bijten om bij ons eiwitrijke bloed te komen.

Volg je neus: Wie is er aantrekkelijk voor muggen?

Sommige mensen zijn bijzonder aantrekkelijk voor muggen, terwijl anderen worden genegeerd. Waarom is dat? Het veel geciteerde "zoete bloed" hoort thuis in het rijk van de mythen.

  • Niet “zoet bloed”, maar de bloedgroep speelt een rol bij de keuze van het slachtoffer. Volgens onderzoek worden mensen met bloedgroep 0 twee keer zo vaak benaderd en gebeten door muggen als mensen met bloedgroep A. Bloedgroep B staat midden op de populariteitslijst voor muggenmaaltijden.
  • Muggen hebben een slecht gezichtsvermogen, maar een zeer goed reukvermogen. Hiermee sporen ze koolstofdioxide op die vrijkomt bij het ademen. Waar het gas in bijzonder hoge concentraties aanwezig is, nemen de plagen een “ademend, potentieel slachtoffer” aan.
  • Ook de kleur van de kleding heeft een effect. Muggen herkennen donkere kleuren beter en vliegen vaker naar mensen met gepaste kleding. Ook kunnen ze zich hier beter camoufleren.
  • Een ander cruciaal punt is de lichaamstemperatuur. Hoe hoger het is, hoe groter de kans dat de muggen steken. Daarom hebben bijvoorbeeld sporters en zwangere vrouwen vaker last van steken. Alcohol kan ook de lichaamstemperatuur verhogen en muggen aantrekken.

Feitje

Muggen hebben een zeer korte levensduur. Geschat wordt dat vrouwelijke muggen minder dan twee maanden leven. De levensverwachting van de mannetjesmuggen is rond de tien dagen zelfs nog lager.

Praktische tips tegen muggen

1: Persoonlijke hygiëne is een effectieve muggenspray: regelmatig douchen kan helpen om ongenode bezoekers weg te houden.

2: Geuren kunnen muggen aantrekken. Kies daarom voor een deodorant die zo geurloos mogelijk is en vermijd zoete geuren met parfums.

3: Het dragen van lange, lichtgekleurde kleding is ook een goede tip tegen muggen.

4: Geef muggen geen kans om te broeden. De insecten leggen hun eieren in stilstaand water. Laat daarom geen gevulde gieters staan. Ververs het water in onderzetters, vogelbaden, peuterbaden, etc. regelmatig. Als er een regenton in uw tuin staat, dek deze dan af.

5: Horren in het raam of terrasdeur zijn geschikte muggenwerende middelen voor in huis. Dat muggen worden aangetrokken door licht is overigens een wijdverbreid sprookje.

6: De veiligste remedie tegen muggenbeten tijdens het slapen is een klamboe om je eigen bed.

7: Verse kruiden in het appartement moeten een afschrikkende werking hebben op muggen. Ze houden niet van de geuren van munt, lavendel, citroenmelisse, basilicum, rozemarijn, tijm en tomaten.

8: Wierookmengsels, wierookspiralen of wierookkegels zijn alleen geschikt voor balkons en tuinen. De muggen vliegen snel door de rook weg. Koffiepoeder is ook een goed alternatief. Leg gewoon wat koffiepoeder op een vuurvast oppervlak en steek de stapel op één plek aan.

Handige huismiddeltjes voor muggenbeten

Als een mug eenmaal heeft gestoken, duurt het meestal niet lang voordat het lichaam reageert. De allergische jeuk met roodheid en zwelling wordt veroorzaakt door het vrijkomen van histamine.

Een muggenbeet wordt van persoon tot persoon anders ervaren. Terwijl sommigen dagenlang een rood, gezwollen en jeukende plek op hun huid voelen, merken anderen de beet al na een paar uur niet meer op.

Welk huismiddeltje je ook tegen muggenbeten gebruikt: zodra de jeuk begint, moet je snel reageren. Dit is de enige manier om de reactie van het lichaam mogelijk in te dammen.

  • Warmte: Een verwarmde lepel of een watje gedrenkt in heet water neutraliseert het muggengif, waarbij de eiwitten bij meer dan 45 graden worden vernietigd. Als dit al vroeg na de beet gebeurt, kan de reactie van het lichaam vaak op deze manier worden ingeperkt, waardoor de jeuk minder hevig is of zelfs helemaal verdwijnt. Voorkom brandwonden!
  • Kou: Koel de beet af met koud water of een koelkompres. Dit vermindert de zwelling, kan ontstekingen voorkomen en verlicht ook de ondraaglijke jeuk.
  • Spuug: Je eigen spuug is ook het oudste en eenvoudigste huismiddeltje voor de behandeling van muggenbeten. Het verkoelt niet alleen het getroffen gebied, maar de enzymen die het bevat hebben ook een desinfecterende werking.
  • Uien: Een vers gesneden ui desinfecteert de wond en verlicht jeuk.
  • Witte koolbladeren: Plet de bladeren en dep het gelekte sap op de insectenbeet. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en verlicht jeuk.
  • Azijnwater: Een kompres met azijnwater verkoelt, desinfecteert en verlicht jeuk.

Tip

Naast bovengenoemde huismiddeltjes tegen muggenbeten zijn er in de apotheek diverse gels en zalven verkrijgbaar. Ze bevatten antihistaminica of hydrocortison en zorgen ervoor dat muggenbeten minder opzwellen. Vooral als je bij mooi weer in de natuur bent, zijn deze voorbereidingen praktische metgezellen.

Vervelend maar nuttig: Daarom zijn er muggen

Wie denkt dat mens en natuur zonder muggen kunnen, heeft het mis. De zoemende zeurende overlast is erg nuttig voor het ecosysteem. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor vele soorten insecten, kikkers, salamanders en hagedissen. Sommige vogelsoorten zoals de huiszwaluw eten ook muggen.

Ook de muggenlarven hebben een belangrijke functie. Ze ontwikkelen zich in wateren zoals rivieren of beken en filteren en zuiveren daar het water. Hun metabolisme maakt ook voedingsstoffen zoals stikstof beschikbaar voor planten. Vissen voeden zich ook met de larven.

Ook mag niet worden vergeten dat muggen verschillende soorten planten bestuiven, waaronder de cacaoboom. Dit betekent dat er zonder muggen minder chocolade zou zijn…

Anita van Voorst
Meer over het onderwerp
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
zondag 6 april 2025

Astrovooruitblik april

Micromaan en de oudst bekende meteoren
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
zaterdag 3 mei 2025

Kijk en geniet

Jullie schitterende tulpenfoto's
zondag 4 mei 2025

Koude nachten op komst

Vorst aan de grond mogelijk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon