Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Water ongewoon warm - Turbulente uitzichten Middellandse Zee

06:01
30 augustus 2022

Water ongewoon warm
Turbulente uitzichten Middellandse Zee

Het water van de Middellandse Zee is momenteel uitzonderlijk warm. Op sommige stranden heeft de watertemperatuur al 30 graden bereikt. Dit heeft tevens gevolgen voor het ecosysteem en het weer in Zuid-Europa.

De tot dusver hete zomer en talrijke hittegolven hebben de Middellandse Zee flink opgewarmd. In de westelijke Middellandse Zee, rond de Balearen, is de watertemperatuur opgelopen naar 30 graden. Evenals het zuiden van de Tyrreense Zee en de Adriatische Zee waar de temperaturen ook al rond de 28 graden liggen.

In sommige regio's bereikt de watertemperatuur in de Middellandse Zee de 30 graden.In sommige regio's bereikt de watertemperatuur in de Middellandse Zee de 30 graden.

Normaal is het zeewater rond deze tijd van het jaar zes graden koeler dan normaal. De huidige metingen behoren tot de hoogste temperaturen ooit gemeten in de Middellandse Zee. Dergelijke hoge watertemperaturen zijn eigenlijk typisch voor het Caribisch gebied.

Medicanes in de herfst

De effecten van het warme water in de Middellandse Zee worden de komende maanden hoogstwaarschijnlijk gevoeld in de omringende landen met zware onweersbuien. De kans op zwaar weer neemt toe door de hoge zeewatertemperaturen naarmate er meer water verdampt.

Hoe meer waterdamp er in de atmosfeer aanwezig is, hoe groter de kans is op fikse onweersbuien. Vooral het risico op stortregens neemt daarnaast toe. In het ergste geval kan er zelfs een zogenaamde medicane ontstaan, een soort tropische storm.

De term “medicane” komt voort uit de woorden “Mediterraan” en “Hurricane”. Officieel spreekt men van een medicane vanaf gemiddelde windsnelheden van 112 kilometer per uur. Dit gebeurt doorgaans in de herfst, wanneer lagedrukgebieden met hoogtekou uit de Alpen over de nog warme Middellandse Zee trekken. Er verdampen zo grote watermassa’s en er vormen zich krachtige onweerswolken.

Door de rotatie van de aarde gaan deze onweerswolken vervolgens circuleren. Dalende luchtstromen in de kern lossen de wolken daar weer op en het zwakke oog, dat ook typisch voor medicanes, ontstaat.

Vorig jaar trof medicane Apollo Sicilië nog met volle kracht:

Aanbevolen externe inhoud van YouTube

We hebben uw toestemming nodig om inhoud van YouTube te kunnen tonen. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken.

Ik ben het ermee eens dat de inhoud van YouTube zal aan mij worden getoond.

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Een ander neveneffect is de verspreiding van kwallen. Dit zomerseizoen zijn er al een extreem groot aantal kwallen verschenen op de stranden van de Adriatische Zee. Door de stijgende zeewatertemperaturen voelen sommige kwallensoorten zich bijzonder comfortabel.

Deze omvatten de vuurkwal en de zogenaamde maankwal, die een paraplu van 20 tot 30 centimeter heeft. Nu, wanneer de wind ze aan land drijft, kan er een massale opeenhoping van kwallen voorkomen.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
zaterdag 19 april 2025

Weer en Radar app-uitleg

Ken jij ons 90-minuten-weer al?
zondag 9 maart 2025

Binnenshuis tuinieren

Begin nu met je vensterbankkwekerij!
dinsdag 18 februari 2025

Ardennen strenge vorst

Opnieuw steenkoude nacht
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Kan de droogte een probleem worden?
donderdag 8 mei 2025

Wind remt warmtegevoel

Gevoelstemperaturen beduidend lager
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon