Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Hoe kon het gebeuren? - Noodweer Spanje: nu ook in andere delen

12:41
31 oktober 2024

Hoe kon het gebeuren?
Noodweer Spanje: nu ook in andere delen

1/7
Een man staat naast opgestapelde auto's op een spoorlijn in Valencia. - © picture alliance

Spanje is drie dagen in nationale rouw. De hevige overstromingen hebben meerdere regio’s ontwricht. Helaas houdt het noodweer regionaal aan en zijn er in andere delen van het land vandaag opnieuw fikse onweersbuien. Hoe kon dit noodweer precies ontstaan? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Zoektocht naar vermisten

De zoektocht naar vermisten is nog in volle gang. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 95. Sommige gebieden zijn vrijwel onbereikbaar na het natuurgeweld en veel mensen zitten nog steeds zonder stroom. Gebouwen en infrastructuur zijn zwaar beschadigd.

De Spaanse autoriteiten hebben een herstelplan gestart om getroffen bewoners te ondersteunen. Dit pakket van ten minste 250 miljoen euro moet mensen helpen om reparaties uit te kunnen voeren of nieuw meubilair te kunnen kopen.

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Overstromingen in Castellón

In de regio Castellón zijn vandaag pittige onweersbuien onderweg die lokaal voor zeer veel regen en overstromingen zorgen. Ook delen van Catalonië worden vandaag getroffen door het noodweer. De WeerRadar toont deze buien goed.

In de stad Tírig viel in korte tijd meer dan 180 millimeter. De straten veranderden in ware stortvloeden.

Volg de buien live op de WeerRadarlees meer

Ook het zuiden van Catalonië krijgt vandaag te maken met hevige onweersbuien. Stationaire exemplaren kunnen in korte tijd zoveel regen geven dat er zware overstromingen optreden.

Ravage in Valencia enorm

De beelden vanuit Valencia en omgeving spreken boekdelen. Het is een catastrofe van een ongekende omvang. De lokale bevolking werd overvallen door de overstromingen met een verwoestende kracht. Auto's zijn in groten getale weggespoeld en de schade is enorm.

Het DANA fenomeen – een venijnige koudeput

In Spanje wordt een dergelijke weersetting ook wel DANA genoemd. Het is een acroniem voor ‘Depresión Aislada en Niveles Altos‘, wat in het Nederlands als ‘geïsoleerde depressie op hoog niveau’ kan worden vertaald. In de meteorologie spreken we ook wel over een hoogtelaag of koudeput.

De koudeput zat ingeklemd tussen meerdere hogedrukgebieden, waardoor het geen kant op kon en voor lange tijd op dezelfde positie bleef hangen, met veel regen voor delen van Spanje tot gevolg.

Rond Valencia verzamelden de luchtmassa's zich op de bergen en konden alleen omhoog ontsnappen. Daardoor vormden zich steeds weer nieuwe onweersbuien op dezelfde plaatsen, als in een eindeloze lus. Ze konden alleen verdwijnen als de windrichting iets veranderde, wat in dit geval erg lang duurde.

De ongelukkige situatie werd nog verergerd door het feit dat het water in de Middellandse Zee met ongeveer 22 graden nog steeds ongewoon warm was voor de tijd van het jaar. Dit voorzag de onweersbuien van een bijzonder grote hoeveelheid energie.

Al deze factoren samen hebben bijgedragen aan de bijzonder verwoestende omvang van het noodweer. Gelijksoortige situaties hebben dit najaar ook in andere gebieden rond de Middellandse Zee tot bijzonder zwaar noodweer geleid.

Catastrofale overstromingen in Spanjelees meer
Henri Swinkels
Meer over het onderwerp
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
zondag 16 maart 2025

Bescherm je tuin

Tot wanneer is er vorst mogelijk?
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Kan de droogte een probleem worden?
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Alles andersom: ‘High-over-Low’ situatie
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon