Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Gezond door het najaar - Hoe je het immuunsysteem versterkt

Gezond door het najaar
Hoe je het immuunsysteem versterkt

immuun

Het lichaam komt dagelijks in contact met ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat mensen de meeste ziekteverwekkers niet eens opmerken. In de wintermaanden wordt echter vooral de afweer van het lichaam op de proef gesteld, want als het buiten koud en nat is, komen mensen vaker samen in gesloten ruimtes.

Dit vergroot de kans op onderlinge besmettingen. Als een lichaam ook verzwakt is doordat het bijvoorbeeld niet voldoende van voedingsstoffen wordt voorzien, hebben ziekteverwekkers het makkelijk. Mensen bij wie het immuunsysteem niet optimaal werkt, hebben vaker last van infecties en hebben meer tijd nodig om te herstellen.

Ontdek hier hoe frisse lucht, beweging en een evenwichtige, vitaminerijke voeding een zwak immuunsysteem kunnen versterken.

Gezonde voeding

Een sterk immuunsysteem begint op het bord

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is belangrijk om de volgende griepgolf te trotseren. "Kleurrijk is gezond" is de simpele vuistregel. De belangrijkste vitamines en voedingsstoffen zijn met name vitamine A, B6, B12, C, D, E, secundaire plantaardige stoffen en de sporenelementen zink, selenium, ijzer en koper. Vezelrijk voedsel is ook belangrijk. Groenten, citrusvruchten, donkere bessen en druiven evenals noten ondersteunen daarom bijzonder goed het immuunsysteem.

Insidertip: de zoete aardappel

De zoete aardappel is een echte powerknol. Het bevat veel bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Op zijn beurt profiteert het grootste menselijke orgaan van vitamine A: de huid. Als het intact en gezond is, beschermt de huid het lichaam tegen aanvallers zoals schadelijke bacteriën en virussen. Maar ook koper en ijzer zitten in de oranjekleurige knollen.

Receptidee: snijd de zoete aardappelen in plakjes en breng op smaak met olijfolie, zout en paprikapoeder. Bak 30 minuten op 180 graden op een bakplaat in de oven en breng het op smaak met peper. Serveer het met een salade.

Gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is vooral belangrijk voor een effectief immuunsysteem, omdat zo'n 70 - 80 procent van alle immuuncellen zich in de darmwand bevinden. Volgens een onderzoek is het nog niet zeker in hoeverre de darmflora een rol speelt bij de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een gezonde darmflora is in ieder geval een pré. Lees hier welke voedingsmiddelen een gezonde darmflora ondersteunen:

  • Probiotische voedingsmiddelen bevatten veel levende micro-organismen (pro-biotica) die in de darm terechtkomen, zich daar vestigen en een positief effect hebben op de darmflora. Voorbeelden van probiotische voedingsmiddelen zijn yoghurt, kefir, zuurkool of augurken.
  • Prebiotische voedingsmiddelen bevorderen ook een gezonde darmflora. Prebiotica zijn bepaalde soorten onverteerbare vezels die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Ze ondersteunen de vestiging van probiotische micro-organismen en "goede" darmbacteriën. Voorbeelden van prebiotische voedingsmiddelen zijn uien, witlof, prei, artisjokken, knoflook en bananen.

Hygiëne voorkomt verkoudheid

Een verkoudheid kan effectief worden voorkomen door een goede hygiëne. De meeste ziekteverwekkers worden via de handen overgedragen. Het is daarom belangrijk om regelmatig en grondig je handen te wassen! Hier leest je hoe je dit op de juiste manier doet:

Handen moeten meerdere keren per dag worden gewassen, vooral voor het bereiden van voedsel, voor het eten en na gebruik van het toilet.

Hoest en nies juist

Soms gaat het zo snel dat er geen tijd is om te reageren. Desalniettemin dient hygiëne in acht te worden genomen bij hoesten, niezen en de neus snuiten.

Als je niest of hoest in de ellenboog in plaats van in je hand, blijven je handen vrij van besmettelijke ziekteverwekkers.

Als je verkouden bent, is het beter om andere mensen geen hand te geven ter begroeting. Je mag zakdoeken niet vaker dan één keer gebruiken. Na gebruik horen ze thuis in een afsluitbare vuilnisbak. De handen hebben geen plaats in het gezicht, omdat ze ziektekiemen via mond, neus en ogen in het lichaam transporteren.

Frisse lucht en yoga

Een evenwichtige en gevarieerde voeding en een goede hygiëne versterken het immuunsysteem. Maar ook andere factoren helpen het immuunsysteem te ondersteunen:

  • Drink voldoende: De slijmvliezen in neus en keel drogen gemakkelijk uit door verwarmde lucht, waardoor de natuurlijke barrière tegen virussen en bacteriën niet voldoende kan worden behouden. Je moet elke dag minstens twee liter water of ongezoete thee drinken.
  • Bewegen in de frisse lucht: Bewegen brengt de bloedsomloop op gang en houdt de slijmvliezen vochtig. Twee tot drie keer per week een matige lichaamsbeweging van een half uur is voldoende.
  • Yoga, een warm ontspanningsbad, korte pauzes en voldoende slaap: herstel is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem.
  • Sauna en wisseldouches: De afwisseling van koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Bovendien raakt het lichaam gewend aan snelle temperatuurveranderingen. Iedereen die al verkouden is, mag niet naar de sauna gaan en mag zijn lichaam niet extra belasten door temperatuurschommelingen.
  • Omdat alcohol en nicotine het immuunsysteem verzwakken, moeten ze indien mogelijk worden vermeden.

Verse kruidenthee

  • Thee verwarmt niet alleen het lichaam van binnenuit, maar helpt ook verkoudheid te voorkomen en te behandelen. Deze vijf theeën versterken je immuunsysteem bijzonder goed:
  • Gemberthee heeft ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten. De knol bevat veel essentiële oliën. De thee wordt het best gemaakt van verse gember.
  • Thee van de echinacea-plant, ook wel zonnehoedthee genoemd, bevat een verscheidenheid aan essentiële oliën, flavonoïden, polysachariden en vitamine C, die het immuunsysteem kunnen versterken en de afweer van het lichaam kunnen ondersteunen.
  • Saliethee heeft vanwege de ingrediënten ontstekingsremmende effecten en is vooral nuttig bij keelpijn.
  • Vlierbessensap kan worden verwarmd en als thee worden gedronken. Het sap bevat veel vitamine C en B2. De antioxidanten in vlierbessen bestrijden vrije radicalen en versterken het immuunsysteem.
  • Kamillethee kan de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren en zo het immuunsysteem versterken. De witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van virussen, bacteriën en schimmels in het lichaam.

Mutsen en goede schoenen

De meeste warmte wordt door het lichaam afgegeven via het hoofd. Als je dit stopt met een muts, voorkom je dat het lichaam snel afkoelt en verklein je de kans op verkoudheid. Warme voeten helpen ook. Knusse kousen en warme schoenen voelen niet alleen prettig aan, ze kunnen zelfs een verkoudheid voorkomen.

Tip: Voetenbad

Een zwevend voetenbad is een effectief huismiddeltje om het immuunsysteem te versterken en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het leidt niet alleen tot een betere doorbloeding en opwarming van de voeten, maar heeft ook een bevorderende werking op de slijmvliezen in de neusholte.

Genieten van de zon

Korte dagen, grijze wolken en temperaturen rond het vriespunt - dat kan de stemming drukken. Als de lucht wel opklaart, is het tijd om je warm in te kleden en van de zon te genieten.

Vitamine D is vooral belangrijk voor een intacte afweer. Een deel van de behoefte wordt opgenomen via voedsel, bijvoorbeeld via vette vis. Het lichaam levert echter zelf een belangrijke bijdrage: wanneer de zonnestralen de huid raken, maakt het zelfstandig vitamine D aan.

Omdat de UV-straling in de herfst- en wintermaanden lager is, moet zoveel mogelijk buiten worden doorgebracht om toch een gezonde dosis zonlicht binnen te krijgen.

In het geval van een vitamine D-tekort kan het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de weinig lichtmaanden met een arts worden besproken. Een daglichtlamp kan het organisme activeren en de aanmaak van vitamine D stimuleren.

Chocolade en vrienden ontmoeten

Het beste voor laatst:

In de winter is de energiebehoefte groter dan in het warme seizoen. Heb je trek in chocolade of zoetigheid, trakteer jezelf daar dan op - het liefst in een gezellig gezelschap met familie of vrienden. Want wie gelukkig en tevreden is, wordt niet zo vaak ziek.

Ook interessant
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
zaterdag 10 mei 2025

Weekendthema droogte

Kan de droogte een probleem worden?
vrijdag 9 mei 2025

Rond de zomerzonnewende

De tijd van lichtende nachtwolken
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon