Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Van cumulus naar cirrus: De verschillende wolkensoorten

Van cumulus naar cirrus
De verschillende wolkensoorten

De namen van de wolken zijn afhankelijk van hun hoogte en vorm. Deze foto's tonen de tien belangrijkste wolkensoorten.Cirruswolken behoren tot de hoge wolken. Dit zijn wolkenstrepen met een veer- of haarachtig uiterlijk. Cirrostratus bestaat ook volledig uit ijs. Dit is sluierbewolking die een deel of de hele lucht bedekt. Rond de zon verschijnt vaak een ring.Cirrocumulus is eveneens één van de hoge wolken. De wolken bestaan ​​uit kleine clusters (links), die soms in golven zijn gerangschikt (rechts).De altocumulus bevindt zich onder de cirruswolken. Deze wollige wolk bestaat uit iets grotere clusters (links), die soms in banden zijn gerangschikt.Altostratus is een stratiforme wolk op middelbare hoogte. De zon schijnt er soms gewoon doorheen.De stratuswolk is één van de lage wolken. Dit is een grijze wolkenlaag die onderaan nauwelijks contouren vertoont en soms motregen veroorzaakt.Wanneer stratuswolken gaten krijgen, wordt het stratocumulus. Deze wolken zien eruit als hele grote wattenbolletjes.Sommige wolken bevinden zich niet alleen op één hoogte, maar strekken zich uit over meerdere lagen uit. Dit geldt ook voor de nimbostratus. Cumuluswolken zijn heel vaak te zien. Dit zijn individuele, scherp gedefinieerde wolken. De cumulonimbus is de koning onder de wolkensoorten. Een duidelijk teken van naderend onweer is zo'n aambeeld in de lucht.
1/11
De namen van de wolken zijn afhankelijk van hun hoogte en vorm. Deze foto's tonen de tien belangrijkste wolkensoorten.

Veren, schapenwolken en bloemkolen: Er is een grote verscheidenheid aan wolkenformaties in de lucht. We leggen uit hoe deze verschillende vormen worden genoemd.

Wolken krijgen hun naam op basis van hun uiterlijk en hoogte. We maken onderscheid tussen hoge bewolking boven de 7 kilometer, middelhoge bewolking tussen de 2 en 7 kilometer en lage bewolking onder de 2 kilometer.

Er zijn tevens wolken die over verschillende hoogten reiken. Dit zijn de cumuluswolk, de cumulonimbus en de nimbostratus.

Speciale wolkenvormen

De wolkensoorten stratus en cumulus zijn een ruwe classificatie van wolken. Elke wolk kan echter nog andere bijzondere kenmerken hebben. Hier is een lijst met enkele speciale vormen:

  • Undulatus (Latijn voor “golvend”): Wanneer de wolken in golven of banden zijn gerangschikt.
  • Lenticularis (Latijn voor “lensvormig”): Deze wolken zien eruit als kleine UFO’s of lenzen. Ze ontstaan wanneer lucht over bergen stroomt en de hobbelingen van het reliëf volgt.
  • Virga: (Latijn voor “tak”): Deze valstrepen duiden op naderende regen.
  • Mammatus (Latijn voor “borstachtig”): Deze wolken hangen als borsten of buidels aan de hemel en zijn te zien onder een krachtige onweersbui.
  • Pileus (Latijn voor “kap”): Cumuluswolken krijgen soms ook een wolkenkap. Dit is vaak een indicatie voor een sterke stijgstroom en de ontwikkeling van een hevige onweersbui.
Ook bij ons dit jaar vaak noorderlicht?lees meer
Weer & Radar redactie
Ook interessant
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
woensdag 7 mei 2025

20 graden in het weekend

Later deze week weer warmer
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon