Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Stormachtig weer - Weerweetje: Zo ontstaat wind

Stormachtig weer
Weerweetje: Zo ontstaat wind

wind

Het hele jaar door hebben we ermee te maken, maar hoe ontstaat wind nu eigenlijk?

Wind is bewegende lucht en wordt veroorzaakt door verschillen in de luchtdruk die ontstaan door grote temperatuurverschillen. Dit gebeurt op grote schaal tussen hoge- en lagedrukgebieden in de atmosfeer. Wind ontwikkelt zich tevens kleinschalig als de verschillen in luchtdruk over relatief korte afstanden groot genoeg zijn.

Hoe groter het verschil in luchtdruk is, hoe groter de beweging van de lucht en dus de windsnelheid. Wanneer de wind een gemiddelde snelheid van ongeveer 75 kilometer per uur of meer bereikt, wordt er gesproken van een storm.

Een korte, maar harde wind is een rukwind. Als de wind slechts gedurende een korte tijd (enkele seconden) stormkracht bereikt, wordt dit een stormvlaag genoemd.

Wist je dat?

De sterkste rukwind ooit gemeten bereikte een snelheid van 408 kilometer per uur. Dit gebeurde op 10 april 1996 op Barrow Island in West-Australië tijdens cycloon Olivia.

Met de WindRadar blijf je altijd op de hoogte van de huidige en verwachte windsnelheden. De kleurenkaart geeft duidelijk weer waar het hard gaat waaien en waar het windstil kan blijven.

Weer & Radar redactie
Ook interessant
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
vrijdag 9 mei 2025

Weekendweer

Veel zon, droog en warmer
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon