Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Slijmerige bewoners - Dit helpt tegen slakken in de tuin

09:25
16 juli 2024

Slijmerige bewoners
Dit helpt tegen slakken in de tuin

slak

De regen van de afgelopen dagen zorgt niet alleen voor groene perken en gazons, maar is ook goed voor bomen en struiken. Er is echter ook een keerpunt, want naaktslakken houden ook van nat.

Zodra in het voorjaar de eerste planten opkomen, zijn de slijmerige diertjes al ter plaatse. Als de avond valt, kruipen ze geruisloos omhoog en vallen ze zorgvuldig verzorgde en nuttige sierplanten aan. In de ochtend kan alleen de schade worden vastgesteld en de slijmsporen worden waargenomen, want de lichtschuwe daders zijn allang terug in hun schuilplaatsen gekropen.

Om de nachtelijke razzia's te voorkomen, hebben tuinders allerlei trucjes bedacht. Hier lees je welke huismiddeltjes je kunt gebruiken om slakken in de tuin te bestrijden en je planten te beschermen tegen hongerige indringers zonder het gebruik van chemicaliën.

Wie eet daar? Van rovers en onschuldige slakken

Al in het vroege voorjaar, als de temperaturen langzaam oplopen, worden de slakken in de tuin actief. Vooral als het buiten nat is, kruipen ze massaal uit hun donkere en vochtige holen. De weekdieren bespringen enthousiast op delicate groenten zoals sla, groenten of bloeiende struiken.

Van de vele verschillende soorten slakken zijn het vooral de Spaanse naaktslakken, de rode naaktslakken en de grijsbruine vertegenwoordigers van de veldslakkenfamilie die in lokale volkstuinen razen.

Onverzadigbare nudisten: Spaanse naaktslakken

De Spaanse slak heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Padden, egels en vogels, die anders graag slakken eten, gaan met een boog om ze heen. De reden: de dieren scheiden zoveel slijm af dat nuttige dieren erin kunnen stikken. Doordat de Spaanse naaktslak ook minder kieskeurig is qua eten en beter bestand is tegen zon en droogte, krijgt hij de overhand en is hij verantwoordelijk voor veel van de slakkenschade in onze tuinen.

Nuttige slakken in de tuin

Terwijl sommigen hele groentebedden plunderen, nemen anderen belangrijke taken in de tuin op zich. Ze eten bijvoorbeeld rottend plantaardig materiaal en dode dieren of ondersteunen de vorming van humus. Sommige exemplaren kunnen zelfs helpen om hun soortgenoten onder controle te houden.

  • De meeste slakken, zoals de tuinslak of de bosslak, vormen geen bedreiging voor groente- en bloembedden.
  • Tuinslakken behoren tot de nuttige slakken in de tuin: ze eten onder andere de eieren van slakken.
  • De natuurlijke vijand van de Spaanse slak is de tijgerslak. De zwarte slak, die 10 tot 20 centimeter lang is, eet zowel plantendelen en dode dieren als de eieren van de Spaanse slak.

Wist je dat?

Veel slakken zijn hermafrodieten, wat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Ze kunnen tegelijkertijd sperma en eicellen produceren en zich voortplanten met elke andere slak van dezelfde soort.

Tips: voorkom slakken in de tuin

  • Als je slakken permanent en milieuvriendelijk uit je tuin wilt weren, moet je niet wachten tot de weekdieren de groene huiskamer al hebben veroverd. Om problemen met slakkenvraat te voorkomen, is het beter om enkele preventieve maatregelen te nemen:
  • Eitjes verwijderen: Slakken zorgen in de late zomer en herfst voor hun nakomelingen. Bij het bestrijden van slakken helpt het daarom enorm om op dit punt hun eieren op te sporen en te verwijderen.
  • Grondbewerking: Regelmatig bewerken van de grond kan ook de slakkenplaag beperken. Als de grond fijn kruimelig is, zijn er geen holtes of grove kluiten waarin jonge slakken zich kunnen verstoppen.
  • Onthouden van holletjes: Zo ontstaan er minder plekken die gunstig zijn om eieren te leggen.
  • Ontwerp een tuin dicht bij de natuur: Creëer een tuin die dicht bij de natuur is ontworpen zoals bijvoorbeeld voor egels. Tal van natuurlijke helpers helpen de slakkenplaag bestrijden.
  • De juiste standplaats voor perken kiezen: Plant groentebedden op een open, zonnige plek in de tuin.
  • Kweek geschikte groenten: Slakken zijn niet erg kieskeurig als het gaat om hun keuze van groenten. Radijs, spinazie, rode biet, tomaten, uien of radijs behoren echter niet tot hun favoriete soorten.
  • Plant afschrikkende kruiden: Een hele reeks kruiden wordt ook door slakken afgewezen. Deze omvatten bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, bonenkruid, munt of kamille. Ook gras en varens en dikvlezige planten zoals huisprei staan ​​niet op het menu van slakken. De gifstoffen van monnikskap of vingerhoedskruid, het lelietje-van-dalen en pioenroos fungeren ook als natuurlijke "stoptekens".
  • 's Morgens water geven: Slakken bewegen zich sneller voort op een vochtige grond dan op een droge grond. In de zomer is het beter om je tuin in de vroege ochtenduren water te geven.

Van koffie tot slavallen: huismiddeltjes voor slakken in de tuin

Naast de inzet van helpende dieren kun je met verschillende huismiddeltjes actief zijn tegen slakken in de tuin:

slakslakslakslakslakslakslakslakslak
1/9
Koffie: Slakken houden niet van cafeïne. Daarom is koffiedik geschikt als barrière door ze eenvoudig rond de moestuin te strooien. Als alternatief kan sterke koffie als tinctuur op de bladeren worden gespoten.

Absoluut geen zout!

Zout mag niet worden gebruikt als huismiddeltje voor slakken, omdat de dieren sterven van de pijn door uitdroging. Bovendien wordt het zout door regen en irrigatie in de grond gespoeld. Bij continu gebruik daalt de pH-waarde van de grond en gaan de planten dood of groeien niet meer goed. Veel nuttige bodemdieren gaan vroeg of laat ook dood.

Nuttige soorten slakken

Het klinkt als een contradictie, maar de gerichte kolonisatie van bepaalde soorten slakken kan helpen om de plaag onder controle te krijgen. Nuttige slakken in de tuin zijn Romeinse slakken en tijgerslakken.

De tijgerslak dankt zijn naam aan zijn zwartgevlekte patroon, waardoor hij gemakkelijk te herkennen is. Het is een van de weinige natuurlijke vijanden van de Spaanse naaktslak. Dus als je een zwarte slak in de tuin tegenkomt, kijk dan goed - het kan een bondgenoot zijn.

Eenden en kippen

Eenden en kippen vinden slakken zeer smakelijk. Ze gaan zelf actief naar de slijmerige kruipertjes op zoek.

Egels, vogels en co.

Naast egels, gewone padden, blindwormen en spitsmuizen eten ook vogels als merels, eksters, mezen en spreeuwen graag vele soorten slakken. De slijmerige kostgangers moeten ook oppassen voor vuurvliegjes, duizendpoten en loopkevers.

Nematoden

Een methode om veldslakken te bestrijden is het toepassen van nematoden. De spoelwormen die met het gietwater worden verspreid, kunnen echter alleen overleven in de vochtige grond en besmetten alleen slakken die hun leefgebied delen. Romeinse slakken en andere slakken worden niet bedreigd door het gebruik van nematoden.

Mogelijke oorzaken van een slakkenplaag in de tuin

Verschillende factoren dragen ertoe bij dat naaktslakken zich op veel plaatsen tot een plaag ontwikkelen. De belangrijkste reden is het toegenomen gebruik van milieutoxines. Insecticiden die de slakken zelf niet schaden, kunnen bijvoorbeeld heel goed schadelijk zijn voor hun roofdieren.

Bovendien doden gifstoffen zoals metaldehyde, metthiocarb en ijzer III-fosfaat niet alleen schadelijke slakken, maar ook hun nuttige soortgenoten zoals Romeinse slakken en tijgerslakken.

Een deel van het probleem is zeker de wijdverbreide liefde voor orde in huistuinen, die schadelijk is voor de natuurlijke diversiteit van soorten. De opwarming van de aarde kan ook de verspreiding van schadelijke slakken bevorderen, omdat slakkeneieren in strenge winters afsterven, terwijl hun overlevingskansen in milde winters groter zijn.

Kortom: Een slakkenplaag geeft aan dat het biologische evenwicht niet in orde is.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
zondag 4 mei 2025

Volg ons!

Weer en Radar ook actief op Bluesky
donderdag 20 maart 2025

Vandaag start de lente

Wanneer de natuur ontwaakt
dinsdag 18 februari 2025

Ardennen strenge vorst

Opnieuw steenkoude nacht
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

Veel regen en onweer

Zuid-Europa: turbulent weer houdt aan
vrijdag 9 mei 2025

Weekendweer

Veel zon, droog en warmer
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon