Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Koudste aprilnacht Frankrijk in bijna 70 jaar

07:22
5 april 2022

Koudste aprilnacht sinds 1947
Frankrijk: boeren verontrust over oogst

Maandagnacht daalde de temperatuur in Frankrijk ruim onder het vriespunt.Maandagnacht daalde de temperatuur in Frankrijk ruim onder het vriespunt.

Frankrijk heeft op zondagnacht de koudste aprilnacht sinds 1947 beleefd. Veel fruittelers en wijnboeren maken zich dan ook zorgen over de oogst.

In Midden-Europa is er van het warme lenteweer niets meer te bespeuren. De boeren in Frankrijk zijn dan ook verontrust dat de kou schade aanricht bij de oogst. De gemiddelde temperatuur bedroeg in het hele land min 1,5 graden. Dit is de laagste waarde in maar liefst 75 jaar tijd.

De laagste temperatuur werd bij min 14,3 graden gemeten op 1670 meter hoogte in Ristolas, de Franse Alpen. Vrijwel overal was er sprake van nachtvorst; in het Zuid-Franse Narbonne daalde het kwik zowaar naar 0,7 graden. Volgens de voorzitter van de landbouwvereniging FNSEA trof de koudegolf fruittelers in veel regio’s van het land.

Vooral boomgaarden met steenfruit zoals pruimen en mirabelpruimen worden aangetast. Het is echter nog te vroeg om de schade vast te stellen. Vorig jaar veroorzaakte de vorst in het voorjaar eveneens enorme schade aan de fruitteelt in Frankrijk.

Gezien de enorme koudegolf heeft de Franse elektriciteitsnetbeheerder RTE een oranje waarschuwing afgekondigd en de bevolking en bedrijven opgeroepen om spaarzaam om te gaan met elektriciteit. Anders bestaat het risico van overbelasting, aangezien een aantal kerncentrales in Frankrijk door onderhoudswerkzaamheden en onvoorziene reparaties lange tijd van het net zijn afgesloten.

Ondanks klimaatverandering en stijgende temperaturen leidt de strenge vorst in het voorjaar voor problemen in de landbouw. Omdat de temperaturen meestal hoger liggen, ontkiemen de wijnstokken en fruitbomen reeds eerder. Hierdoor zijn ze meer vatbaar voor vorst.

IJs tegen vorstschade

De plantages worden vaak besproeid met water om vorstschade tegen te gaan.Water geeft namelijk energie af wanneer het overgaat van vloeibaar naar vast. Het water koelt af en bevriest, terwijl de omringende lucht een beetje opwarmt. Per liter water komt er 335 kilojoules energie vrij tijdens de overgang naar ijs. Deze warmte wordt ook wel kristallisatiewarmte genoemd.

Als er constant water van buitenaf op de reeds bevroren takken wordt gesproeid, houdt dit het bevriezingsproces gaande. De temperatuur in de bevroren fruitboomdelen blijft op 0 graden en beschermt zo de bloemen tegen bevriezing, omdat ijs geen goede warmtegeleider is en daardoor warmteverlies tegengaat.

Een andere maatregel die getroffen kan worden is het gebruik van vorstkaarsen of fakkels. Wijnboeren gebruiken de hitte van de vlammen om de wijnstokken te beschermen tegen de lage temperaturen.

Bovenal kan het overvliegen van een helikopter daarnaast tevens de wijngaarden beschermen. De resulterende luchtturbulentie blaast warmere luchtlagen van enkele meters hoogte naar de grond en verwarmt zo de wijnstokken. De temperaturen kunnen met zeven graden stijgen.

(weer&radar/dpa)

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
dinsdag 18 februari 2025

Ardennen strenge vorst

Opnieuw steenkoude nacht
zondag 16 maart 2025

Bescherm je tuin

Tot wanneer is er vorst mogelijk?
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

Veel regen en onweer

Zuid-Europa: turbulent weer houdt aan
zaterdag 3 mei 2025

Kijk en geniet

Jullie schitterende tulpenfoto's
vrijdag 2 mei 2025

Europa zonnig en warm

Minder in Spanje, Portugal en Turkije
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon