Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Gehoord van grasmijten? Kleine oorzaak van grote jeuk

16:28
18 juli 2023

Gehoord van grasmijten?
Kleine oorzaak van grote jeuk

Lekker in de wei gezeten of met blote voeten door het gras gelopen en de volgende dag jeukende rode puntjes of blaasjes op de huid? Hiervan kunnen grasmijten de oorzaak zijn.

Kleine grasmijten kunnen een reden zijn van hevige jeuk. Ze leven in de grond en op grassen en hun larven komen afhankelijk van het weer uit in juni en juli. Bij warm en droog weer klimmen ontelbare aantallen van deze parasieten op de toppen van de grassprieten en daar wachten ze op hun slachtoffers om zich vervolgens te voeden met de celsappen en lymfe.

Wist je dat?

Grasmijten worden ook wel oogstmijten of herfstmijten genoemd. De officiële naam is Neotrombicula Autumnalis.

De larven vallen hun gastheren aan en “bijten” tot in oktober. Ze verwonden de huid met hun monddelen. Het speeksel, dat enzymen bevat om het weefsel op te lossen, begint later te jeuken. In tegenstelling tot muggenbeten duurt de jeuk maximaal twee weken.

De parasieten komen echter niet verspreid in Europa voor. Ze bevinden zich met name in de Alpengebieden, Frankrijk en Zuidoost-Europa. Op sommige plaatsen in Nederland kent men deze mijt nog niet, maar er zijn ook plekken in ons land waar ze tegenwoordig ook leven. De mijt wordt vooral gevonden op gronden met veel kalk, in weilanden, grasstroken langs de waterkant.

Hoe herken je een beet van een grasmijt?

Als het na het verblijf op het gazon of in een weiland rode stippen of vlekken verschijnen, kan er sprake zijn van een grasmijtbeet.

Verraderlijk: Door de afscheiding die de mijt bij het bijten van de huid afscheidt, kan het tot 24 uur duren voordat de beet merkbaar is en er hevige jeuk ontstaat.

Nadat de mijtenlarven door een geschikte gastheer van het grassprietje zijn afgeveegd, zoeken ze bij voorkeur naar onbedekte, dunne en vochtige plekken op de huid. Daarom zijn de jeukende plekken vaak te vinden op de voeten, onderbenen, gezicht, handen, armen, benen en in de huidplooien.

Het belangrijkste is om niet te krabben. Gels en zalven uit de apotheek of verkoelende middelen helpen tegen de jeuk. Zogenaamde insectwerende middelen kunnen beten van de kleine tortelaars voorkomen.

Dieren met beten van mijten krabben, likken en bijten veel. Dieren met beten van mijten krabben, likken en bijten veel.

Daarnaast worden dieren ook getroffen door grasmijten en tot waanzin gedreven. Dit uit zich in jeuk aan de poten, oren, staartaanzet of op de snuit. Zichtbare symptomen bij honden kunnen haaruitval, schilfers en rode plekken zijn.

Preventie biedt enige bescherming

Grasmijten zijn het beste te vermijden door geen besmette gebieden te betreden waar vee rondloopt. Blootvoets lopen op het gras moet tevens worden afgewend als er een vermoeden is van contact. In dat geval is het raadzaam om zo snel mogelijk een douche te nemen.

Als je de beestjes in de tuin hebt, is goed advies duur. Er zijn echter enkele maatregelen die kunnen helpen:

  • Het gras maaien en gras verwijderen is nummer één preventie, omdat de larven van grasmijt op de loer liggen aan de uiteinden van de sprieten.
  • Laat voeten en benen bekleed.
  • Tuinier zoveel mogelijk tijdens de koelere ochtenduren, omdat mijten het graag droog en warm hebben.
  • Geef het gazon regelmatig water.
Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
dinsdag 25 februari 2025

Voorzichtig op de wegen

Paddentrek is weer begonnen
zondag 6 april 2025

Astrovooruitblik april

Micromaan en de oudst bekende meteoren
maandag 3 februari 2025

Onrust in de Egeïsche Zee

Honderden bevingen bij Santorini
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 2 mei 2025

Europa zonnig en warm

Minder in Spanje, Portugal en Turkije
donderdag 8 mei 2025

Tot wel 36 graden

Zomers warm in Griekenland
zaterdag 3 mei 2025

Kijk en geniet

Jullie schitterende tulpenfoto's
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon