Startpagina / Weernieuws /

Droom en werkelijkheid: De mythe van een witte kerst

16:22
10 december 2023

Droom en werkelijkheid
De mythe van een witte kerst

Zodra de eerste vlokken zijn gevallen of in zicht zijn en de magie van de advent nadert komt de weervraag aller weervragen: “Komt er dit jaar een witte kerst?”

Een maand voor kerstavond stapelen de speculaties over het kerstweer zich weer als vanouds op. Deze leiden meestal rechtstreeks naar het rijk de van mythen en het lezen van koffiedik. Soms worden er echter tevens “exacte” voorspellingen aangekondigd, hoewel dergelijke vroege verwachtingen simpelweg onmogelijk zijn. Serieuze prognoses kunnen pas een paar dagen vóór kerst worden opgesteld.

Sneeuw in Gent op 18 december 2010. De dagen erna lag op veel plaatsen tijdens kerst een dik pak sneeuw. Dit was tevens de laatste witte kerst. Sneeuw in Gent op 18 december 2010. De dagen erna lag op veel plaatsen tijdens kerst een dik pak sneeuw. Dit was tevens de laatste witte kerst.

Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de vraag naar een witte kerst wordt gevolgd door de teleurstellende uitspraak: “Vroeger was er veel vaker sprake van een witte kerst”. Deze verklaring is echter onjuist. Sneeuw was vroeger tijdens Kerstmis ook nooit de norm. Een witte kerst is gewoon een droom die in België altijd een uitzondering is geweest. Het kerstfeest verloopt in de regel vaak groen en grijs.

Kerstdooi verhindert witte pracht

De reden hiervoor is de zogenaamde kerstdooi, die tijdens de kerstdagen doorgaans voor zacht regenweer zorgt. Het is één van de belangrijkste weerregels. Het komt opmerkelijk vaak voor na 20 december met een piek tussen 23 en 29 december.

De winters waren vroeger veel kouder dan nu

Een andere mythe die keer op keer naar voren wordt gebracht, is de bewering dat de winters vroeger veel kouder waren dan nu. Zelfs dit is slechts gedeeltelijk correct, want tevens in grootmoederstijd kwamen er naast ijzige ook boterzachte en sneeuwvrije winters voor. De meesten van ons associëren lange perioden met ijs, sneeuw en vorst echter met een “echte winter”.

Jaren waarin dergelijke weersomstandigheden heersen, blijven gewoon veel indrukwekkender in ons geheugen gegrift dan zachte winters. Het is daarnaast ook zo dat er sinds de jaren negentig minder sneeuw is gevallen dan voorheen. En door klimaatverandering zal deze trend zich de komende decennia waarschijnlijk voortzetten.

Aanbevolen externe inhoud van YouTube

We hebben uw toestemming nodig om inhoud van YouTube te kunnen tonen. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken.

Ik ben het ermee eens dat de inhoud van YouTube zal aan mij worden getoond.

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

Toch is alles dit jaar natuurlijk nog mogelijk, ook vlokken tijdens Kerstmis. Ongeveer vanaf twee weken voor kerst kunnen de eerste trends daarentegen pas worden geïnterpreteerd, voordat ze voorzichtig leiden tot een accurate voorspelling.

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
dinsdag 10 juni 2025

Handige functie in de app

Wat is UV-straling?
zondag 22 juni 2025

Tijdens hete zomerdagen

Hoeveel water moet je eigenlijk drinken?
vrijdag 20 juni 2025

30 graden en hoger

Wat is een hittegolf?
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 27 juni 2025

Middellandse Zee

Watertemperatuur: al bijna 28 graden
vrijdag 27 juni 2025

Warm weekend

Eerst veel bewolking, later meer zon
zaterdag 28 juni 2025

Sneeuw in Scandinavië

Hitte bij ons, kou in het noorden
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon | Toegankelijkheidsverklaring