Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

Bijzonder: Noorderlicht zelfs gezien vanuit India

13:16
10 mei 2023

Uniek boven de Himalaya
Noorderlicht zelfs gezien vanuit India

Instellingen voor externe inhoud

Privacy Policy

We herinneren ons: in de nacht van 24 april was er in grote delen van Europa en andere continenten spectaculair noorderlicht te zien. Nu blijkt dat zelfs in India een waarneming kon worden bewezen.

Aurora Borealis boven India is een gebeurtenis van grote zeldzaamheid. Het is dan ook geen wonder dat onderzoekers van het Astrophysical Institute of India hun ogen nauwelijks konden geloven tijdens het bekijken van de beelden van een automatische luchtcamera toen ze de vage flikkering van het noorderlicht zagen in de nacht van 23 op 24 april. De opnamen komen uit de regio Ladakh in het uiterste noorden van het land.

Het gebied in de bovenste Indusvallei, ook wel “Klein Tibet” genoemd, ligt op precies dezelfde breedtegraad als de zuidelijke Middellandse Zee in Europa en wordt geflankeerd door de machtige bergketens van de Himalaya.

In de detailvergroting worden de sprankelende, roodachtige sluiers net boven de noordelijke horizon zichtbaar. - © Indian Institute for Astrophysics.In deze detailvergroting zijn er sprankelende, roodachtige sluiers net boven de noordelijke horizon zichtbaar. - © Indian Institute for Astrophysics.

Aurorea dansen, zoals de naam reeds doet vermoeden, doorgaans alleen in de lucht op de hogere breedtegraden in de buurt van de poolgebieden. Aan de andere kant worden ze zelden geobserveerd op de middelste breedtegraden, zoals hier, in Centraal-Azië of in de zuidelijke staten van bijvoorbeeld de VS. Nog verder naar het zuiden wordt de aurora als een heuse rariteit beschouwd en verschijnt het fenomeen pas na bijzonder gewelddadige uitbarstingen op de zon.

De oorzaak van het verschijnsel wordt veroorzaakt door zogenaamde geomagnetische stormen, die ontstaan wanneer elektrisch geladen deeltjes van een zonnewind in botsing komen met het magnetische veld van de aarde en dit vervolgens vervormen. Tijdens zeer zware zonnestormen kunnen deze deeltjes diep in de atmosfeer van de poolgebieden op aarde doordringen en daar luchtmoleculen laten gloeien.

Wist je dat?

Het poollicht komt ook voor boven de zuidpoolgebieden van de aarde. Als de omstandigheden gunstig zijn, zijn ze vooral boven Antarctica waar te nemen, maar tevens in het zuiden van Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Hier heet het fenomeen Aurora Australis.

Tijdens de sterke zonnestorm van eind april was er boven grote delen van Europa bijzonder helder en kleurrijk noorderlicht te zien. Bij ons speelde het weer helaas niet mee en was het veelal bewolkt. Deze selectie indrukwekkende beelden werd opgenomen in Duitsland:

Weer & Radar redactie
Meer over het onderwerp
maandag 3 februari 2025

Onrust in de Egeïsche Zee

Honderden bevingen bij Santorini
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
zondag 9 maart 2025

Binnenshuis tuinieren

Begin nu met je vensterbankkwekerij!
Alle weernieuwsberichten
Ook interessant
vrijdag 2 mei 2025

Onweer op komst?

Mogelijk spannende zaterdag
zondag 4 mei 2025

Koude nachten op komst

Vorst aan de grond mogelijk
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon