Weer & Radar
Startpagina / Aanbevolen /

Bij welke luchtvochtigheid is het zwoel?

Benauwd en drukkend weer
Bij welke luchtvochtigheid is het zwoel?

Een toenemende luchtvochtigheid ervaren wij vaak als drukken of benauwd. Het kan tot hittestress leiden. Een toenemende luchtvochtigheid ervaren wij vaak als drukken of benauwd. Het kan tot hittestress leiden.

Iedereen kent het wel: Het is broeierig warm en de luchtvochtigheid neemt steeds meer toe. Dit ervaren de meesten mensen als vervelend, maar wanneer wordt een bepaalde luchtvochtigheid als zwoel beschouwd?

Luchtvochtigheid wordt opgevat als een subjectief menselijk gevoel in vochtige en warme weersomstandigheden. Met zweten (verdamping) proberen we lichaamswarmte af te geven aan de omgeving, wat lastig is bij een hoge luchtvochtigheid. Als objectieve maatstaf wordt vaak het dauwpunt gebruikt. Vanaf een dauwpunt van 17 graden is er in Europa sprake van zwoele lucht.

Temperatuur en vochtigheid

Hoewel er in het verleden meerdere malen definities voor drukkend weer zijn gemaakt, is er nog steeds geen erkende norm, aangezien de perceptie van de luchtvochtigheid voor elk individu anders is. Deze grenswaarden van de relatieve vochtigheid bij een bepaalde temperatuur worden vaak gebruikt en als zwoel beschouwd:

  • 80% bij 20 graden
  • 50% bij 28 graden
  • 30% bij 37 graden

Er wordt echter geen rekening gehouden met luchtstromingen, straling en fysieke activiteit. In plaats daarvan wordt de term hittestress tegenwoordig gebruikt voor de aantasting van het menselijk welzijn. Inwoners van de tropen hebben een ander gevoel van vochtigheid omdat hun organisme gewend is geraakt aan het hete, vochtige tropische klimaat.

Ook interessant
dinsdag 6 mei 2025

Aan de Nederlandse kust

Schitterende beelden van zeevonk
vrijdag 9 mei 2025

Tornado en hagel

Fikse onweersbuien in Roemenië
vrijdag 9 mei 2025

Rond de zomerzonnewende

De tijd van lichtende nachtwolken
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon