Weer & Radar
Startpagina / Weernieuws /

De schaal van Beaufort - Alles over de windkracht

De schaal van Beaufort
Alles over de windkracht

wind

Soms waait er slechts een zwakke bries en soms woedt er een storm. Beide zijn wind, maar met een verschillende windkracht. De windkracht wordt aangeduid met de zogenaamde schaal van Beaufort.

Wat is Beaufort?

Beaufort geeft de windkracht aan in knopen of kilometer per uur. De windkracht is onder te verdelen in verschillende windsterkten. In 1805 introduceerde de Britse admiraal Francis Beaufort een dergelijke opstelling waarbij de windkracht aanvankelijk werd gecategoriseerd in een 13-delige schaal. Dit werd de schaal van Beaufort genoemd. Het is het meest voorkomende systeem om de windkracht mee te definiëren. De afkorting van Beaufort is “Bft”.

Een windkracht van 0 Beaufort komt overeen met stilte en 12 Bft met een heuse orkaan. In sommige publicaties komt er nog een windkracht 13 of meer voor, maar de laatste jaren zijn er aparte schalen gemaakt om de sterkten van orkanen en tornado’s te classificeren. Zo is de schaal van Saffir-Simpson van toepassing op tropische cyclonen en de schaal van Fujita op tornado’s.

Geschiedenis van de Beaufortschaal

De twaalfdelige schaal werd in 1806 ontwikkeld door de Britse admiraal Sir Francis Beaufort (7 mei 1774 tot 17 december 1857), terwijl hij bevel voerde over het bevoorradingsschip Woolwich. De Britse marine zag al snel voordelen van deze schaal. Zo werd het in opdracht van de Admiraliteit in 1838 ingevoerd. Sindsdien wordt de schaal van Beaufort wereldwijd in de zeevaart gebruikt.

Wist je dat?

Dat de schaal van Beaufort oorspronkelijk als tabel voor oorlogsschepen en als meetinstrument voor het algehele gedrag van de zeilen van een schip bij verschillende windsnelheden fungeerde? Met een toenemende windkracht werd het zeiloppervlak kleiner. Daarom was zijn schaal vooral gebaseerd op de zichtbare effecten van de wind op scheepszeilen. Hij baseerde zich zelfs op nog oudere waarnemingen, die bijvoorbeeld de effecten van de wind op windmolenwieken in beeld riepen.

Beauforts belangrijkste prestatie was om de schaal va Beaufort landonafhankelijk te maken. In 1835 werd de schaal van Beaufort als universeel geldig aangenomen op de Eerste Internationale Meteorologische Conferentie in Brussel. In 1949 werd het bij besluit van de Internationale Meteorologische Organisatie (WMO) uitgebreid naar 17 categorieën, maar in 1970 voerde de WMO de 12-delige schaal opnieuw in. De classificaties van Beaufort zijn nog steeds geldig, maar metingen geven de windsnelheid nu meestal in meters per seconde of in kilometers per uur aan.

Hoe ontstaat wind?

Lucht stroomt altijd van hoge naar lage luchtdruk om in evenwicht te zijn. Wind is dus niks anders een verplaatsing van lucht om de verschillen in luchtdruk op te heven. Hoe hoog de luchtdruk is, hangt af van de temperatuur en hoogte. Bewegende lucht in een kamer wordt ook wel tocht genoemd.

Beaufort en de gevolgen

De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind).

  • Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om.
  • Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu’s waaien kapot en hoeden waaien af.
  • Windkracht 7: hele bomen bewegen, vlaggen staan strak.
  • Windkracht 8: Takken breken van bomen, voortbewegen moeilijk.

Wanneer is wind een storm?

De windkracht volgens Beaufort wordt bepaald uit het gemiddelde van de windsnelheid over 10 minuten. Volgens de schaal van Beaufort is er dus sprake van storm als de wind minstens 9 Beaufort bereikt of een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur en meer. In Nederland spreekt men echter van een storm wanneer de gemiddelde snelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9.

  • Windkracht 9: dakpannen waaien weg, kinderen kunnen niet blijven staan.
  • Windkracht 10: bomen worden ontworteld, grote takken breken af, schade aan huizen mogelijk.
  • Windkracht 11: daken kunnen wegwaaien, auto's kunnen worden omvergeworpen, flinke schade aan bossen.
  • Windkracht 12: ernstige verwoestingen.
SevereWeather
Ook interessant
woensdag 7 mei 2025

20 graden in het weekend

Later deze week weer warmer
maandag 5 mei 2025

Astrovooruitblik mei

Meteorenzwerm en de Bloemenmaan
vrijdag 9 mei 2025

Tornado en hagel

Fikse onweersbuien in Roemenië
Alle berichten
Weer & Radar

www.weerenradar.be

facebooktwittertikTokContact
Privacy Policy | Colofon